Természetesen van, méghozzá nem is akármilyen! 2014-ben spanyol és német egyetemi kutatók egy csoportja felfedezte, hogy egy-egy idegen, új szó megtanulása agyunknak ugyanarra a részére van hatással, mint például a cukros ételek elfogyasztása.

Ez a területe az agynak a ventrális striátum, avagy a jutalomérzetért felelős központ, ennek köszönhetjük a különböző pozitív érzelmeinket az örömszerző tevékenységek végzése közben. A kutatás során a 36 résztvevőnek az agyi funkcióit vizsgálták szerencsejáték és szótanulás közben és az MR készülék felvételei alapján egyértelműen kiderült, hogy a mindkét tevékenység hatással van erre a területre.

Ez a kutatási eredmény különös jelentőséggel bír azok számára is, akik az evolúció során a nyelv kialakulásának kérdését vizsgálják, vagy a nyelvi zavarok kezelésének új módszereit keresik. Továbbá nekünk nyelvtanulóknak sem utolsó motiváció.

Hiszen ki ne szeretne a mindennapjaiba csempészni egy kis önfeledt örömet? A bátrabbak pedig halmozva is kipróbálhatják az élvezeteket: az új szavakhoz nagyon jól illik néhány kocka finom csokoládé is… 🙂

(forrás: rt.com)