A legtöbb érdeklődő úgy érkezik iskolánkba, hogy ő “csak” beszélni szeretne megtanulni, azt is minél hamarabb, így a nyelvtanárokban is kialakult egy olyan cél, hogy minél hamarabb beszéltessék a diákokat. Sokan azt gondolják, az a jó, ha a tanár keveset beszél, hogy a nyelvtanulóktól ne vegye el a nyelvtanár a lehetőséget..

Érdemes azonban megfontolni a következő tényt:

A beszéd nem más, mint imitáció. Amikor az anyanyelveden beszélsz, akkor sem Te találod ki a nyelvtani szabályokat, a szókincset és a kiejtést. Ugyanazokat a nyelvtani szabályokat, szókincset és és kiejtést alkalmazod, mint a körülötted lévő emberek. Nincs ez másként egy idegennyelv esetében sem. Imitálod az anyanyelvi emberek nyelvtanát, szókincsét és kiejtését úgy, hogy  a beszéded minél helyesebb és minél természetesebb legyen.

Teljesen nyilvánvaló, hogy sokat kell célnyelvi szövegeket, beszédet hallgatnod ahhoz, hogy egyszer majd úgy beszélj, mint az anyanyelviek. Amikor őket hallgatod, új szavakat és nyelvtani szerkezeteket tanulsz, amelyek segítségével ki tudod fejezni a gondolataid. Ennek eredményeképpen egyre könnyebbé válik, hogy felépítsd a saját mondataidat az általad tanult nyelven.

Ezzel szemben ha a népszerű tanácsot követed, mely szerint csak a beszédre koncentrálj, semmint a szövegértésre és az olvasásra, csak kevés új szót és szerkezetet fogsz megtanulni, és sok más nyelvtanulóhoz hasonlóan megragadsz egy limitált szókincsnél és nyelvtannál. Épp ezáltal válik nehézkessé az, hogy kifejezd saját gondolataid a célnyelveden.

A beszéd előnyei:

Jóllehet a beszéd nem igazán fejleszti a szókincsed vagy a nyelvtanod, mégis jótékony hatással van a nyelvtudásodra.

 • Fejleszti a beszéded folyékonyságát, mivel a tudásodat a lassú memóriából a gyorsba helyezi át (hozzá kell tennünk, hogy a lassú memóriába nem beszéd útján kerül az input).
 • Az idegen nyelven történő kommunikáció izgalmas, és segíti fenntartani a nyelvtanulással kapcsolatos motivációd.
 • Segít megtalálni azokat a lyukakat a tudásodban, amiket még be kell tömni.

 Mit tegyél, ha….

 • még néhány perces gondolkodás ellenére sem tudod, hogy kezdj el egy mondatot?
 • megállsz a mondat közepén, mert nem tudsz egy szót, és anélkül nem tudod folytatni?
 • fura szerkezetű mondatokat produkálsz, mert nem tudod, hogyan fejezd ki magad természetesen?
 • ha gyakran hibázol, de nem veszed észre?

Teendőid listája:

 • Több inputra van szükséged, nem több beszédre.
 • A legelejétől kezdve azzal kell sok időt töltened, hogy olvass és hallgass addig, amíg pár egyszerű, de 100 %-ban helyes mondatot nem tudsz produkálni.
 • A nyelv fonetikáját kell tanulmányoznod, gyakorolnod kell a szavak és a hangok kiejtését.
 • Folyamatosan gondoskodnod kell az inputról, olvass és írj sokat!