Ugye ismerős probléma, hogy a nyelvtanulás során szavakat tanulni a legnehezebb. Sok tanuló tart is tőle, mert unalmasnak, kínzónak tartja. Szerencsére a helyzet nem ennyire súlyos, hiszen számtalan eszköz áll a rendelkezésünkre nem csak arra, hogy memorizáljunk szavakat, hanem hogy valóban beépítsük őket a szókincsünkbe. Élj hát a lentebb felsorolt lehetőségekkel, eszközökkel, és gyakorolj velük minél többet!

  1. Asszociációs játék!

Abszurd, élénk és vicces asszociációkkal nagyobb eséllyel indulsz azért, hogy az új szavak a fejedben maradjanak. Itt érdemes a saját anyanyelvedből számrazó szavakkal összekapcsolni az új szókincselemeket. Fontos, hogy ha asszociálj valamire, próbáld meg minél élesebben vizuálni is, hiszen akkor még vlaószínűbb, hogy megragad benned az új szó.

  1. Mnemonika!

A módszer hasonlít az asszociációhoz, mivel ugyanúgy „rendszereket” használ, hogy segítse a memóriád. Például az angol abrogate (tagadni) szót megjegyezheted úgy is, hogy egy bro (haver, fiústestvér) is standing at the gate (áll a kapunál) és nem enged be a kapun. Ez természetesen akkor működik igazán, amikor olyanokhoz kapcsolod, ami már benne van a tudásbázisodban.

  1. Legyen minél interaktívabb a tanulási környezeted!

Vidd be az új szavakat a környezetedbe! Használj post-it cetliket az olyan frekventált helyeken, mint a konyha vagy a fürdőszoba. A post-it-re akár rövid magyarázot is írhatsz, de még kis rajzot is biggyeszthestsz. Idegen nyelv esetén érdemes minden hétköznapi tárgyat felcetlizni, ezáltal is erősíted az összekapcsolódást a két nyelv között.

  1. Tedd az új szót életed részéve!

Írj olyan mondatokat az új szavakkal, amelyek kapcsolódnak a saját életedhez. Például ha az azúrkék szót szeretnéd megtanulni, foglald abba a mondatba, hogy az új samponom flakonja azúrkék színű.

  1. Legyen játék a szótanulás!

Számtalan olyan alkalmazás és weboldal létezik, ahol a szótanulást elősegítő játékok könnyítenek a nyelvtanulók életén. Ilyen például a Quizlet vagy a Flashcards.

  1. Rögzítsd a munkád látható formában!

Ez a technika különösképpen hasznos lesz, ha vizuális típus vagy. Készíts egy szókincsnaplót, ahova folyamatosan vezesd fel az új szavakat, kifejezéseket. Írj fel egy szót akár többször is egészen addig, amíg meg nem jegyzed. Írj sztorikat az új szavakkal, í]y rákényszeríted magad, hogy használd az új jövevényeket. Ha segít, rajzolj is akár!

  1. Gyakorolj szókártyákkal!

Az egyik legidőgazdaságosabb technika, melyet akár papíralapon, akár mobilalkalmazással is tudsz hasznosítani. Írd fel egy cetli egyik oldalára a szót, amit szeretnél megjegyezni, és írd fel a meghatározását a másik oldalára. Egy nap többször is fusd át ezeket a szavakat, és próbálj visszaemlékezni a szó definíciójára, mielőtt megnéznéd a hátoldalát.

  1. Találkozz minél több új szóval!

Olvass a szintednek megfelelő idegen nyelvű szöveget. Kitűnő szókincsépítő-módszer, ha az ismeretlen szavakat kikeresed a szótárból, és fel is írod őket magadnak! Kezdő szinten a gyerekkönyveket, középfokon az ifjúsági irodalmat ajánlatos olvasni. Szintén hasznos, ha olyan könyvet olvasol, amit már a saját nyelveden ismersz.

  1. Teszteld magad!

Ha rendszeresen teszteled magad, akkor tudni fogod, mely szavak okoznak kihívást neked.

  1. Használd az új szavakat minél többször!

Alkalmazd az újonnan elsajátított szavakat a napi beszédedben és írásodban, és bármikor, amikor alkalmad nyílik rá! Minél többször használsz egy szót, annál jobban bevésődik a memóriádba!

Természetesen a fenti tanácsok nem általános érvényűek. Mindenkinek saját magának kell kitapasztalnia, hogy melyik módszer vagy akár melyik módszerek a leghasznosabbak és legtermékenyebbek. Jó tesztelgetést kívánunk hozzájuk!