A sikeres nyelvtanulók három szokása

Nagyjából 1,2 milliárd ember tanul világszerte nyelvet. Ha te is köztük vagy, akkor ez az írás neked szól.

Függetlenül attól, hogy azért tanul-e nyelvet valaki, hogy jobb állása legyen, hogy jobban teljesítsen az iskolában, hogy egy külföldi út során megállja a helyét, vagy csak hobbiból, a sikeres nyelvtanulóknak három közös vonásuk van.

A nyelvtanulás olyan, mint a fogyókúra (majdnem)

Néhány iskola, applikáció vagy nyelvtanfolyam azt állítja, hogy pár hét leforgása alatt  folyékony nyelvtudásra tehetsz szert, sőt mások kijelentik, hogy megtanulhatsz úgy egy nyelvet, hogy csak passzívan hallgatod. Mi ennél sokkal reálisabban látjuk a dolgot. Mindenkinek időre van szüksége ahhoz, hogy használható nyelvtudásra tegyen szert. Mi a hosszútávú siker kulcsa?

Segítségképpen érdemes a nyelvtanulást a fogyókúrával összehasonlítani. Le tudsz fogyni 50 kg-ot két hét alatt? Aligha.. És pár hónap alatt? Sokkal hihetőbbnek tűnik.

Mint ahogy a fogyókúra során is szükség van a napi gyakorlatokra és az egészséges étrendre, úgy a nyelvtanulás során is ki kell fejleszteni rendszeresen ismétlődő tanulási szokásokat. Fogyókúra esetén is utánajárunk annak, hogy melyik mozgástípus hoz eredményt, és hogy milyen típusú ételeket fogyasszunk, a nyelvtanulásban is ki kell tapasztalni, hogy melyik módszer hoz hosszú távon sikert.

  1. számú szokás: a hétvégi nyelvtanulók

A hosszútávú siker egyik jele a rendszeresség. Azok, akik minden nap szánnak pár percet a nyelvtanulásra, biztosabban eljutnak a céljukig, szemben azokkal, akik akár 5-6 napot is kihagynak. Ők azok, akik valószínűsíthetően hamar feladják, és abbahagyják a nyelvtanulást.

Ismert jelenség a nyelvtanulás során a tömbösítés is, amikor is a nyelvtanuló hétvégén több órát foglalkozik a nyelvtanulással, majd napokra elteszi a könyveit, jegyzeteit. Azok a tanulók, akik ezt a módszert alkalmazzák, szintén kevésbé lesznek sikeresek a nyelvtanulás terén.

Megéri tehát kialakítani egy napi rutint, amikor is egy nap többször pár percet foglalkozol a nyelvvel, hogy frissen tartsd az emlékeket főként akkor, amikor a legelején vagy egy idegen nyelv elsajátításának. Vizsgálatok során bebizonyosodott, hogy a napi rutint alkalmazók tovább jutnak az adott nyelvben, mint azok, akik rendszertelenül tanulnak.

  1. számú szokás: mértéktartás

A sikeres nyelvtanulók tudnak mértéket tartani. Noha napjában többször előveszik a tanult nyelvet, de tudják a hangsúly a rendszerességen van, nem pedig a mennyiségen. Azok, akik csak néha foglalkoznak a nyelvvel, de akkor maratoni mennyiségben tanulnak, kevésbé lesznek sikeresek, és nagyobb a valószínűség arra, hogy felhagynak a nyelvtanulással.

Pszichológiai tanulmányok sora bizonyította már, hogy ha rengeteg tananyagot bezsúfolunk egy szűk időkeretbe, sokkal kevesebb marad meg az emlékezetünkben, mint ha sokszor tanulunk keveset. Ha el akarsz sajátítani egy idegen nyelvet, akkor jobban teszed, ha kisebb intervallumokban tanulsz, de azt rendszeresen teszed.

  1. számú szokás: ismétlés, ismétlés, ismétlés

Nyelvtanulás során nagy a kísértés, hogy rohanjunk és annyi új anyagot együnk át, amennyit csak lehet, ugyanakkor érdemes figyelembe venni, hogy ismétlés nélkül hamar elfelejtjük azt, amit korábban megtanultunk.

Több, mint száz éve kutatja a pszichológia az időközönkénti ismétlés hatását, és bizonyított tény, hogy ha rendszeresen átismétled a régi anyagokat, sokkal valószínűbb, hogy megmarad az agyadban.

De honnan tudjuk, hogy ismétlésre van szükségünk? Amikor a nyelvtudásunk ereje teljében van, az új anyagokra érdemes koncentrálnunk. A legjobb akkor ismételni, amikor azt érezzük, hogy lassan elfelejtünk valamit. A sikeres nyelvtanulók mindig megtalálják az egy egyensúlyt a az új anyagok és az ismétlés között.

Hát íme az útravaló: tanulj rendszeresen, ne tömbösíts és néha porold le a korábban elsajátított anyagrészeket. Ne aggódj azon, hogy ez időbe telik. Igen, a nyelvtanuláshoz idő kell, sok idő.  Sok szerencsét! / ¡Buena suerte! / Lyka till! / Held og lykke!/ Hodně štěstí!/ Bonne chance!/ Καλή τύχη!/ Succes!/ Sretno!/ がんばろう!/ 祝你好运!/ Powodzenia!/ Viel Glück!/ Lykke til!/ In bocca al lupo!/ Удачи!/ Boa sorte!/ Mult noroc!/ Срећно!/ Veľa štastia!/ İyi şanslar!/ Удачі!

Forrás: www.techcrunch.com