1. Jobb munkát akarok!

A nyelvtudás ma már a legtöbb munkakörben elvárás. Egy idegen nyelv (jellemzően az angol vagy a német) ismerete nélkül igen nehéz lehet elhelyezkedni, a további nyelvismeret pedig mindenképpen pozitívum az önéletrajzon. Ez az előny a bérezésben is megjelenik: azok, akik legalább egy idegen nyelven beszélnek, mintegy 5-20%-kal többet keresnek! A nyelvtudás segítségével ráadásul olyan munkába is foghatsz, amire eddig nem is gondoltál: akár karrierváltáson gondolkodsz, akár mellékállást keresel, fordítóként, tolmácsként vagy tanárként biztosan találsz lehetőséget!

2. Külföldre készülök!

Aki külföldön tervez munkát vállalni, vagy külföldi egyetemre jelentkezik, hamar rádöbben a kommunikációs akadályok jelentőségére. Az angoltudással a legtöbb helyen már el lehet boldogulni, igazán beilleszkedni viszont gyakorlatilag lehetetlen a helyi nyelv ismerete nélkül. Sokan vágynak például Dániába, hiszen a dán felsőoktatás ingyenes – a megélhetés azonban sajnos nem az, a munkakeresésben pedig behozhatatlan előnnyel indulnak, akik legalább társalgási szinten ismerik a dán nyelvet.

3. Érdekelnek más kultúrák!

Napjainkban egyre több mindent fordítanak le magyarra, az eredetivel azonban semmi nem vetekedhet. Egészen különleges élményt jelenthet a gasztronómia szerelmeseinek egy francia nyelvű szakácskönyv, csakúgy, mint az irodalom iránt érdeklődőknek a Tündérkirály (Johann Wolfgang von Goethe: Der Erlkönig) német eredetije. A kultúra pedig természetesen nem csak a művekben, hanem a szokásokban, viselkedésben is megnyilvánul. Megtanulhatjuk, hogy Japánban ki előtt hány fokos szögben illik meghajolni, ez azonban elhalványul amellett, ha ismerjük a japán nyelv udvariassági szintjeit, formuláinak eredetét is.

4. Beszélgetni akarok az ismerőseimmel!

Az internet, a cserediákprogramok és a nemzetközi cégek korában mindannyian rendelkezünk külföldi ismerősökkel, barátokkal. Nem várhatjuk el, hogy mindenki megtanuljon magyarul – bár szép gesztus, ha megteszik – így mindenképp érdemes megismerkedni akár az anyanyelvükkel, akár egy közvetítő nyelvvel. Mindez hatványozottan igaz, ha életünk párját találtuk meg egy idegen anyanyelvű személyében: bár a szeretet nyelve univerzális, egészen más érzés, ha mélyebb gondolatainkat is meg tudjuk osztani vele – vagy legalább az anyanyelvén tudunk szerelmet vallani.

5. L’art pour l’art!

A súlyos nyelvkönyvek, kilométernyi házi feladatok alatt görnyedőknek talán meglepő lehet, de rengetegen tanulnak nyelvet pusztán a nyelvtanulás kedvéért. Az idegen nyelvek rejtelmeinek feltárása kihívást és sikerélményt nyújt a lelkes tanulóknak. A módszerek pedig egyre jobban idomulnak az igényekhez: nyelvtani szabályok bemagolása helyett sorozatokon, dalokon, képregényeken keresztül is megismerkedhetsz az idegen nyelvekkel! Nem meglepő tehát, hogy egyre ismertebbek és népszerűbbek a „polyglotok”, akik több, akár 20 nyelven is könnyedén el tudnak csevegni. A különböző nyelvek vizsgálata ráadásul felfrissíti az agyat, és késlelteti az időskori demenciát!