”Oroszul 1944 körül kezdtem tanulni, ami akkor még életveszélyes volt, hiszen háborúban álltunk a Szovjetunióval. Emlékszem, néhány orosz ívet beköttettem egy német nyelvkönyvbe, és amikor jött valaki, aki ráláthatott volna az olvasnivalómra, akkor a német résznél nyitottam ki, amikor elment, visszalapoztam az oroszhoz.

Amikor a szovjet csapatok bejöttek Magyarországra, én már folyékonyan beszéltem oroszul. … Amikor véget ért az ostrom, feljöttem Budapestre, mert addig vidéken bujkáltam a kétéves gyermekemmel. A romba dőlt házak között mászkálva kerestem valami életet, és észrevettem egy világító ablakot.

Bekopogtam az épület kapuján, és kiderült, hogy az a városháza. Egy barátságtalan bácsi nyitott ajtót, és kérdezte, hogy mit akarok. Mondom, tudok oroszul. Erre öt perc alatt felvett tolmácsnak, úgyhogy ezzel indult a tolmácsolási karrierem.”

Lomb Kató neve kevésbé ismert, holott ő volt az első magyar szimultán tolmács, a 16 nyelven beszélő magyar polyglot.  A fenti történtet ékes példája annak, hogy bármikor, bármiből tud tanulni az ember, ha megvan a kellő elszántság. Továbbá rámutat arra is, hogy nyelvet tanulni MINDIG, MINDEN ESETBEN megéri.

Lomb Kató könyvet is írt arról, hogy miként, milyen módszerrel tudott ennyi nyelvet elsajátítani, mi pedig most ebből hoztunk Nektek pár jó tanácsot!

A mai világban már semmire nincs idő – halljuk ezt számtalanszor. A nyelvtanulás is általában az időhiányra hivatkozva hiúsul meg, pedig nem kellene így lennie. Foglalkozz a nyelvvel minden nap. Nem baj, ha nem jut rá egy egész órád. Ha csak tíz percet is foglalkozol vele, már sokat tettél a magabiztos nyelvtudásodért.

Van úgy, hogy a leglelkesebb tanuló is megfárad, elveszíti motivációját. Ha ez történne veled, még véletlenül se hagyd abba a nyelvtanulást, csak keress más tanulási formát. Ha addig a tankönyv leckéivel haladtál, olvass inkább újságot, könyvet, hallgass zenét, nézz filmet – természetesen a célnyelveden!

Fogadjunk, hogy mindenkinek van/volt egy olyan szótárfüzete, amelyben a célnyelvi szavak mellett ott állnak a magyar megfelelők, és ezt a füzetet lapozgatva próbálja az ember „bemagolni” a szavakat. Többé ilyen füzet ne legyen…illetve füzet az legyen, de ne egymagukban álló szavakat tanulj meg, hanem kontextusba ágyazott szavakat, nyelvtani formákat tanulj. Ezzel nem csak a memorizálást könnyíted meg, de nyelvhasználat közben is gyorsabban összeáll egy kerek egész mondat, hiszen nem szavakat, hanem szókapcsolatokat kell csak összeillesztened.

Sokan nem szeretnek írni a nyelvkönyvükbe, hogy óvják, vigyázzák azt. Lomb Kató szerint fontos, hogy a könyved margójára kiírj olyan szókapcsolatokat, amiket egy az egyben fel tudsz majd használni beszéd közben.

Nyelvet tanulni nem csak leülve, egy könyv társaságában lehet. Amint kiteszed a lábad az utcára, szembe jön veled mindenhol az idegen nyelvű információ: plakátok, feliratok, pólók. A ritka nyelveket tanulók ebben az esetben kevésbé vannak szerencsés helyzetben, hiszen nem sok plakátot láthatunk itthon svéd nyelven például. Nekik a fordított verziót javasolja Lomb Kató: játssz azzal, hogy mindent, amit látsz (ablak, autó, kirakatban lévő tárgyak) megpróbálsz a célnyelveden mondani.

Sokan érkeznek úgy nem kezdőként a nyelvtanfolyamainkra, hogy már elkezdtek autodidakta módon tanulni. Ezzel nagyon érdemes vigyázni, hiszen ha valamit ellenőrzés nélkül, tévesen memorizálunk, azt nagyon nehéz kijavítani. Ezért csak olyan kifejezéseket, mondatokat tanulj meg, amit már a tanárod átnézett, leellenőrzött, kijavított.

Az idiómákat, különleges nyelvi fordulatokat mindig egyes szám első személyben tanuld meg.

Lomb Kató az idegen nyelvet várként, erődítményként jellemzi, melyet érdemes több oldalról ostromolni azért, hogy a miénk legyen: újság, rádió, tévé, internet, Facebook csoportok, oldalak, nyelvtanuló partner és megannyi kiaknázásra váró lehetőség vár a szemfüles, tettre kész nyelvtanulókra.

Talán az egyik legfélelmetesebb rész a nyelvtanulásban sok tanuló számára maga a beszéd. Lomb Kató és vele együtt sok mindenki más is arról próbálja meggyőzni a nyelvtanulókat, hogy nem szabad félni a beszédtől. Teljesen normális, ha az elején lassabban, több hibával megy, de minél többet beszélsz, annál gyorsabban fejlődsz.

Ezzel elérkeztünk az utolsó tanácshoz, ami tapasztaltunk szerint nagyon sok embert érint: az önbizalomhiány a nyelvtanulás terén. Lomb Kató kihangsúlyozza, hogy mindenki higgye el magáról, hogy egy nyelvzseni, aki könnyedén meg tud tanulni egy és még egy és még egy nyelvet. Ha valahol mégis nehézségbe ütközöl, akkor se veszítsd el a magadba vetett hitet: fogd rá a könyvre, az anyagrészre, bármire, csak magadban higgy!

Ugye nem is tűnik olyan veszélyes terepnek a nyelvtanulás? Küldetésünk, hogy mindenkivel megszerettessük ezt a roppant hasznos és szórakoztató tevékenységet. Belevágsz velünk a kalandba?