Amikor tanfolyamra jelentkezel, az egy nagy lépés a nyelvtudás felé. Ugyanakkor a nyelvtanfolyam és a nyelvtanár csak egy része a folyamatnak. A másik lényeges szereplő Te magad vagy! Ha jól tudsz nyelvet tanulni, csak siker koronázhatja az erőfeszítéseid. Ha nem vagy jó nyelvtanuló, lehet bármilyen nyelvtanfolyam, bármilyen nyelvtanár, kínlódás lesz a vége.

De milyen is a jó nyelvtanuló? Összeszedtük Neked a legfontosabb pontokat. Ellenőrizd a listát, és ha sok mindenben magadra ismersz, örülj! Ha egyáltalán nem ismersz magadra, ne keseregj, hanem tudatosan próbáld meg elérni, hogy a lentebbiek szerint tanulj nyelvet, és ne feledd, bárkiből lehet jó nyelvtanuló!

Nos, lássuk, mitől lesz valaki sikeres nyelvtanuló!

  • A jó nyelvtanuló nagyon bátor, és a félénkség nyoma sem található meg benne.A sikeres nyelvtanuló magabiztos, és nem fél attól, hogy furának tűnjön, ha idegen nyelven beszél. Ha például nem tudja azt a szót, hogy telefon, gond nélkül elmutogatja. Vagy ha éppen nem tudn helyesen ragozni egy igét, akkor is mondja, és majd megtanulja a javításból, hogyan kell helyesen mondani. A félelem nem szabhat határt, ugyanis a gyakorlás és ez által a hibázás a nyelvtanulás természetes velejárója. A jó nyelvtanulónak vastag bőr van az arcán, azaz az első nyelvi baki sem tántorítja el őket. Persze ő is elszégyellheti magát, ha egy anyanyelvű nem érti őt, de ilyenkor megrázza magát, és még többet gyakorol. Nem fut el a hibái elől, hanem tanul belőlük, és veszi a bátorságot ahhoz, hogy tovább folytassa a tanulást. A jó nyelvtanuló nem fél tippelni. A szövegkörnyezetből kikövetkeztetve az ismeretlen szavak jelentését bátran tippeli. Ha kell, akár új szavakat is alkot, amit aztán természetesen a helyes módon újratanul. A jó nyelvtanuló tudja, hogy senki sem tökéletes, és rendszeresen mer kockáztatni.
  • A jó nyelvtanuló jó megfigyelő. A jó nyelvtanuló felismeri a saját és a mások hibáit is, és tanul is belőlük. Itt a tudatosság és a figyelmesség nagyon nagy szerepet játszik. Nem tudod kijavítani a hibád, ha észre sem veszed, hogy hibáztál.  A jó nyelvtanuló felismeri a nonverbális jeleket is. Ha egy idegen nyelvet tanulsz, akkor tudhatod, hogy a kommunikáció sokkal többről szól, nemcsak a szavakról. A jó nyelvtanuló felismeri a szabályokat a nyelvben, megérti a rendszerét, ami megkönnyíti a nyelvtanulást.
  • A jó nyelvtanuló kíváncsi és kreatív. Hogyan használjuk a folyamatos jelent egyes szám harmadik személyben? Mit jelent ez a szleng kifejezés? Miért ezt a szót használjuk az egyik szituációban, és miért másikat egy másikban? Ezek a kérdések mind előremozdítják a nyelvtanulást. A jó nyelvtanuló nagyon kíváncsi, és minél több szó és nyelvtan befogadására vágyik. Megvan a saját tanulási stílusa: hallás utáni, vizuális vagy mozgásos típus például. Idővel a jó nyelvtanuló kitapasztalja, hogy melyik tanulási módszerrel tudja könnyebben elsajátítani az új anyagrészeket. A jó nyelvtanuló jól improvizál. Kreatívan használja a szavakat, kifejezéseket. Szótár használata helyett inkább körülírja, ha nem tud egy szót.
  • A jó nyelvtanuló türelmes. A jó nyelvtanuló jól kezeli a kétséget. Nem szükséges, hogy azonnal megértse az összes szót, és nem is aggódik ezen. Nem fogsz sokat tanulni, ha az első adandó alkalommal rád tör a frász, ha számodra ismeretlen szóval találkozol. A jó nyelvtanuló türelmes, és tudja, hogy eljön az a nap, amikor úgy fog tudni társalogni, hogy minden szükséges szó rendelkezésére áll majd. A jó nyelvtanulók saját magukkal is türelmesek. Tudják, hogy a nyelvtanulás időigényes, ezért nem frusztrálódnak egykönnyen. A jó nyelvtanuló elfogadja a nyelvet úgy, ahogy van, megbocsájtó és kedves saját magával, ha nem olyan gyorsan halad, mint ahogy szeretne. Nem helyeznek túl nagy nyomást saját magukra, mert a nyelvtanulást egy utazásként fogják fel.
  • A jó nyelvtanuló hatalmas belső motivációval rendelkezik. A jó nyelvtanuló tudja, hogy miért tanul. Legyen az akár egy jobb munkáért vagy egy külföldi út miatt, a jó nyelvtanuló nagyon motivált. Nem, nem a jobb jegyért megy. Annál sokkal többért. A jó nyelvtanuló a nyelvtanulást komolyan veszi. Nagyon komolyan. A motiváció a jó nyelvtanulót arra ösztönzi, hogy saját maga egyedül is tanuljon. A tanárnak nem kell nyúzni őket azért, hogy esténként gyakoroljanak, vagy hétvégenként egy nyelvi partnerrel tanuljon. A jó nyelvtanuló keresi a lehetőséget, hogy a nyelvet tantermen kívül is gyakorolja. Sőt, mi több: a jó nyelvtanuló élvezi is a nyelvtanulást. Nem maradsz meg annál a nyelvnél, ami ásításra késztet. Ez talán elmagyarázza, hogy miért nem boldogultál azzal a nyelvvel, amit középiskolában rád próbáltak kényszeríteni.

Reméljük, látod, hogy a nyelvtanulás nem is olyan misztikus. Nincs benne semmi boszorkányság, semmi hókuszpókusz, de van benne egy titkos összetevő, ami most már a birtokodban van!

A nyelvtanulás mindenkinek egy egyedi folyamat, de a fenti tulajdonságok a sikerességet garantálják. Fontos, hogy beépítsük magunkba ezeket a tulajdonságokat, már ha sikeres nyelvtanulók szeretnénk lenni.

Ne feledd! A fenti információk mind teljesen feleslegesek, ha nem alkalmazod őket! Lépj a tettek mezejére, jelentkezz nyelvtanfolyamra