Aki el kezd japánul, kínaiul vagy koreaiul tanulni, elsőként ezt a kérdést szegezik majd neki: Normális vagy? Ezzel ne foglalkozz, mert a kérdező valószínűleg nem tudja, hogy milyen befolyása van Japánnak vagy Kínának a világban. A legtöbb cucc, amit nap, mint nap használtok, Japánból származik. Igen, meglepő módon még azok is, amikre az van írva: „Made in China”. Ez a felirat ugyanis nem csak az olcsó hamisítványok védjegye, hanem a kiváló minőségű japán termékek végső gyártásának helyszínére utal. Ez azt jelenti, hogy az adott japán cég elküldi termékének alkatrészeit Kínába, ahol összerakják azt, majd onnan megy tovább a világ összes országába. A „Made in China” felirat tehát nem mindig negatív minőségi jelző. A kínai gyárban dolgozók pedig azt sem tudják, mi van az alkatrészekben, annak ugyanis minden eleme titkos. Japán félti technológiáját, ezért minden hibás alkatrészt Japánba kell visszaküldeni Kínából, ott lecsekkolják, és cserélik ha kell.

Ha te tehát kínaiul tanulsz, az egyetlen leszel a baráti körödből, aki minden japán termék használati utasítását érteni fogja. Haha. Viccen kívül: lehet, hogy nem tartanak normálisnak, de te biztos lehetsz benne, hogy minden szempontból megéri tanulni ezeket a nyelveket, ugyanis Magyarországon nagyon kevesen vannak, akik jól ismerik azt.

Sokan azért is félnek belekezdeni egy ázsiai nyelv tanulásába, mert a sok idegen jel miatt nehéznek gondolják. Nem nehezebb, mint bármilyen más tárgyat tanulni. Egy trükkje van: érdekeljen. Nagyon sok európai fiatal érdeklődik az ázsiai kultúra egyes rétegei iránt. Ha például Japánt nézzük ott egyből a ,,manga” és az ,,anime” jut eszünkbe. De a koreai pop iránt is egyre több tinédzser rajong.

Azon is érdemes elgondolkodni, hogy a munkaérő piacon mennyit ér egy ázsiai nyelv ismerete.                  Mindenkinél alapkövetelmény az angol, és persze mindig lesz valaki más, aki sokkal jobban fog tudni angolul, mint te.  Lehet, lesznek olyanok is, akik emellett tudnak kicsit németül, olaszul, vagy spanyolul. De őszintén, szerinted hányan lesznek, akik el fogják tudni mondani magukról, hogy tudnak japánul, koreaiul vagy kínaiul? Kevesen. És lehet, hogy épp olyat keresnek, aki japán, koreai vagy kínai gyártókkal, beszállítókkal stb. tart kapcsolatot.