Ismerd be nyugodtan: egy rohanás az életed! Munka vagy iskola, család, barátok, kötelezettségek, teendők, találkozók, nagy ritkán egy kis pihenés….és még sem elég a nap huszonnégy órája semmire… Mindezek tetejébe még elhatároztad azt is, hogy megtanulsz egy teljesen idegen nyelvet? Most pedig azon tűnődsz, hogy mennyi időbe fog telni ez neked?

Ez teljesen természetes, hiszen mindenki, aki nekilát egy új nyelv elsajátításának, kíváncsi erre a nem épp elhanyagolható paraméterre. Sajnos azonban erre abszolút ne könnyű válaszolni, mivel a nyelvtanulás maga egy nagyon komplex folyamat, ezért egyénenként abszolút eltérő válaszok jöhetnek ki tekintve a következő néhány tényezőt:

Az előzetes nyelvtanulási tapasztalataid

Ha már beszélsz egy idegen nyelvet, vagy alapból kétnyelvűnek neveltek, sok időt megspórolhatsz magadnak egy következő nyelv esetén. A legalább két nyelvet beszélők sokkal könnyebbnek találják a következő nyelv elsajátítását, mivel ők jobban hozzá vannak szokva ahhoz, hogy idegen nyelvet halljanak, beszéljenek.

No de akkor sincs aggodalomra semmi ok, ha csak az anyanyelveden beszélsz. Minél többet foglalkozol az új nyelvvel, annál jobban hozzászoksz te is, és amikor már egyre kevesebb meglepetés ér a nyelvtanulás kapcsán, akkor a nyelvtanulás maga könnyebbé és gyorsabbá válik.

A nyelv, amelyet épp elsajátítasz

Noha mindegyik idegen nyelv kínaiul hangzik eleinte, azért azokat a nyelveket, amelyek közös vonásokat hordoznak az anyanyelveddel, könnyebben és gyorsabban sajátíthatod el. Az angol anyanyelv/jó nyelvtudás például könnyebbé teszi a német, holland, dán, svéd, norvég, spanyol, francia, olasz, román vagy portugál nyelvek elsajátítását.

A tanulási módszered

Természetesen az, hogy mennyi idő alatt tanulsz meg egy nyelvet, erősen összefüggésben van azzal, hogy mennyi időt vagy hajlandó a nyelvtanulásnak szentelni napi, heti és havi szinten. Tanulmányok kimutatták, hogy azok a tanulók, akik napi egy órát hajlandóak nyelvtanulással tölteni, legyen az akár nyelvtanozás, szótanulás, olvasás, filmnézés, beszélgetés, jelentősen gyorsabban tanulnak meg egy nyelvet, mint azok, akik heti egyszer foglalkoznak vele – amikor épp a nyelvórájuk van….

A hozzáállásod

A hozzáállásod óriási szerepet játszik a nyelvtanulásban. Ha pozitívan állsz hozzá, mókának és egy kitűnő lehetőségnek tekinted, amely új horizontokat nyit meg előtted, akkor sokkal nyitottabb leszel az új nyelv befogadására.  Természetesen ezzel együtt nő a motivációd is, hogy minél többet sajátíts el minél kevesebb idő alatt, így nyilván az egész nyelvtanulási folyamat élvezetesebb, és ezáltal hatékonyabb lesz.

A motivációd

Nem titok, hogy a nyelvtanulás sikerének a kulcsa a motivációban rejlik. A motiváció fenntartása az, ami miatt az embereknek sikerül megtanulni egy nyelvet, az elvesztése pedig a kudarc oka. Néha nem árt emlékeztetni önmagunkat, hogy miért kezdtünk el nyelvet tanulni, hogyan fogja az életünket jobbá tenni, és hogy mi jót hozhat az adott nyelv az életünkbe. Ezzel fenn tudjuk tartani a motivációinkat, és meg tudjuk gyorsítani a tanulási folyamatot.

A fenti tényezők bonyolult interakciója határozza meg, hogy egy adott embernek mennyi időbe telik elsajátítania a nyelvet.

További kérdéseket boncolgatunk majd abban a témában, hogy mit jelent az elsajátítani, de most vegyük azt, hogy egy közepesen erős középfokú nyelvtudással nem sok olyan dolog van, amit ne tudnánk az adott idegen nyelven megoldani.

És a lényeg:

Ha valamelyest tudsz angolul, akkor a következő csoportosítás szerint látni fogsz egy hozzávetőleges óraszámot, ami a felsőfokú nyelvtudás megszerzéséhez kell:

  1. csoport: 550-600 óra, dán, svéd, holland, norvég, portugál, spanyol, olasz, román, francia (23-24 hét)
  2. csoport: 750 óra, német (30 hét)
  3. csoport: 900 óra, indonéz, maláj, szuahéli (36 hét)
  4. csoport: 1100 óra, horvát, cseh, finn, görög, magyar, lengyel, orosz, szerb, szlovák, török, ukrán (44 hét)
  5. csoport:2200 óra, arab, kínai, koreai (88 hét)

 

Ne pánikolj! A fentiek heti 25 nyelvórára plusz napi 3 óra önálló nyelvtanulás esetén tarthatók. Természetesen ez az az ideális nyelvtanulási körülmény, ami az esetek döntő többségében nem valósítható meg. Emlékeztek a hírlevél elejére? Család, munka, ez meg az… A fenti óraszámok inkább csak segítenek kalkulálni, tervezni.

De soha ne feledd: a tanulás minősége mindig fontosabb, mint a mennyisége!

Épp ezért a te kezedben a döntés, hogy milyen gyorsan szeretnél folyékonyan beszélni az adott nyelven. A megfelelő hozzáállással, elhivatottsággal és motivációval minden nyelv elérhető közelségben van számodra.

Melyik mellett teszed le a voksod? Kíváncsian várjuk jelentkezésed ITT és MOST!