Noha a legtöbb érdeklődő konkrét igényekkel érkezik, azért mi itt a nyelviskolában nap, mint nap szembesülünk azzal a kérdéssel, hogy melyik nyelvet érdemes megtanulni.

Sokat gondolkoztunk, olvastunk a témában, hogy tudjunk segíteni.

Annyi féle szempont alapján lehet eldönteni, hogy melyik nyelv elsajátításának állunk neki, ugyanakkor azt látjuk, hogy az emberek általában nem a jó oldalról közelítik meg a kérdést. Nem mondjuk meg, hogy melyik nyelvet válaszd, de mutatunk néhány irányt, hogy a helytelen döntést biztosan elkerüld.

A nyelvet beszélők száma legyen a döntő?

Szinte minden nyelv-összehasonlítós cikkben kitérnek arra, hogy az adott nyelvet hányan beszélik a világon. Mi azonban úgy gondoljuk, hogy nem ez kell, legyen a döntő érv.

Az ilyen listák két vezető nyelve az arab és a kínai, viszont ezen nyelvek nem igazán szolgálnak gyakorlati célt. Annyi féle dialektus van ugyanis ezekben a nyelvekben, hogy még az anyanyelvűeknek is viszonylag nehéz megérteni, mit mond a másik. Még a portugál nyelvet is kicsit újra kell tanulni, ha az ember Brazíliába költözik.

De felejtsük csak el ezt egy pillanatra. Képzeld el, hogy egy olyan nyelvet szeretnél tanulni, amit fél milliárd ember beszél. Ez valójában mivel visz téged előrébb? Szeretnél ellátogatni mindenhova, ahol ezt a nyelvet beszélik? Ha ez alapján döntesz, akkor leginkább a saját egód miatt döntesz így, nem pedig valós indokok alapján.

Még ha a célnyelv országába költözöl is, akkor is feltehetően csak egy maroknyi várost, falut fogsz meglátogatni, és véges számú emberrel fogsz tudni beszélni épp ugyanúgy, mint ha egy olyan nyelvet beszélő országba mennél, ami nem listavezető a beszélők száma alapján.

Nem próbálunk természetesen lebeszélni a nagy nyelvekről, csupán azt sugalljuk, hogy ne rossz érvek alapján dönts mellettük.

Jól fog kinézni az önéletrajzodban?

Az előzőre visszatérve, a leggyakrabban beszélt nyelvet azért sem érdemes karrier szempontjából sem figyelembe venni, mert hiszen rengeteg másik ember is beszéli azt a nyelvet, azaz simán beleveszünk ezen képességünkkel a tömegbe. A legfizetettebb emberek általában azok, akik a lehető legritkább nyelveket/nyelvpárosításokat tudják magukénak.

A leggyakrabban beszélt nyelv természetesen attól is függ, hogy hol élsz. Ha például Európában vagy, a német nyelv szinte biztosan segít neked álláshoz jutni, bár Európa néhány részén a spanyollal leszel nyerő, természetesen az angol nyelv mellett.

Ami igazán számít: hogy tervezed használni a nyelvet?

Az előző indokokkal szemben az igazán fontos kérdés a következő: Miért akarsz igazából nyelvet tanulni? Szeretnéd a célnyelv irodalmát eredetiben olvasni? Szeretnéd az operákat élvezni? Esetleg a felmenőid között van olyan, aki abban az országban élt?

Biztos vagy benne, hogy tényleg szeretnéd beszélni a nyelvet? A nyelvtanulással egy társasági tevékenységre vállalkozol, nem pedig egy tudományosra. Hiszen jóllehet a könyvek segítenek neked a tanulásban, azért előrejutni a beszéd területén csak akkor fogsz tudni, ha mersz hibázni az emberek, a csoporttársak, a tanárok előtt.

Ha csak ismerni szeretnél egy nyelvet, akkor az olvasás és a hallott szöveg értése bőven elegendő. Sok ember élvezi ezt a részét a nyelvtanulásnak, de jobb, ha kezdettől fogva tisztában vagy a céljaiddal.

Ha az mozgatja a fantáziád, hogy beszéld is a célnyelvet, akkor érdemes végiggondolni, mennyi időt kell befektetned a projektbe. Ha céltalanul vágsz bele, éveket is eltölthetsz nyelvtanulással – eredmény nélkül. Ha azonban szenvedélyesen vágsz bele, akár néhány hónap leforgása alatt megtanulhatsz beszélni.

Te hogy döntesz?

Kíváncsian várjuk, hogy mely nyelv mellett teszed le a voksod. Ne is halogasd tovább a nyelvtanulást.