A hatékony nyelvtanulás elengedhetetlen eleme a gyakorlás, egészen pontosan a minél többszöri gyakorlás. Minél többet használsz vagy hallasz/olvasol egy kifejezést, annál biztosabban marad benne a memóriádban. Mivel a nyelvtanárral töltött órák meglehetősen korlátozottak, ezért az élelmes nyelvtanulónak egyéb megoldást kell keresnie, hogy ne csak egyedül tanuljon, hanem valakivel tudja használni is a célnyelvet. Ha olyan szerencsés vagy, hogy a közvetlen környezetedben él olyan anyanyelvű ember, ami nyelvet éppen tanulsz, akkor viszonylag könnyű dolgod van. Ha viszont nincs ilyen, személy, akkor az alábbi beszélgetőpartner-, és levelezőtárs-kereső oldalak nagy segítségedre lehetnek.

  1. italki – Applikációként illetve asztali gépes változatban is használható. Használata ingyenes, bár vannak olyan részek, amelyek fizetősek. Egy négylépéses regisztráció után meg tudod adni, hogy Te milyen nyelvet szeretnél gyakorolni, illetve azt, hogy ezért cserébe Te milyen nyelvben tudsz segíteni. Az italki vezet egy blogot is, ahol számtalan hasznos tanácsot és temérdek érdekességet olvashatsz.
  2. HelloTalk- Okostelefonra telepíthető alkalmazás, mely valóban nyelvi piacként működik. A tagok egymást segítve fejlesztik nyelvtudásukat. Nagy előnye, hogy van benne helyesírás javító, tudod jelölni a szövegben, hogy a levelezőpartnered mit rontott el. Ha pedig esetleg nem értenéd, hogy mit küldtek neked, akár egész szöveget is lefordíthatsz egy gomb segítségével. Hasznos elem a jegyzettömb, ahova feljegyezhetsz olyan szófordulatokat, amiket a későbbiek során szeretnél Te magad is alkalmazni.
  3. net – Csak asztali gépről érhető el, az egyik legrégebben működő nyelvgyakorló oldal. Kinézetre nem a legmodernebb, de ez az oldal rendelkezik a legnagyobb tagszámmal. Extraként említhető, hogy akár különböző dialektusokat is elsajátíthatsz adott nyelven belül. Itt csak a klasszikus levélírás használható funkcióként, de ha valakivel egymásra találtok, könnyen áttérhettek a kapcsolattartás más módjára is.

Érdemes megnézned, hogy Neked melyik oldalt tetszik a legjobban, és az alapján regisztrálni. Ahhoz pedig, hogy a lehető legoptimálisabban tudd használni ezeket az oldalakat, adunk néhány tippet!

  1. A profilod összeállításánál ügyelj arra, hogy pontos információkat adj meg magadról, a nyelvtudásodról, hiszen ez alapján találnak majd rád a levelezőtársak. Érdemes minél több információt adni az érdeklődési körödről is, hiszen ha van közös témátok, máris könnyebb egy beszélgetés kezdeményezése.
  2. Legyél proaktív, tedd félre a szégyenlősséget! Írj rá minél több emberre. Nem is kell túlbonyolítani, egy kedves, laza pár soros levélben meg tudod kérdezni, hogy lenne-e kedve gyakorolni veled.
  3. Fontos, hogy Te is olyan embereknek írj, akik aktív tagok, tehát nem fél évvel ezelőtt voltak utoljára fent az oldalon. Ugyanez vonatkozik Rád is, látogass el az oldalra viszonylag gyakran, illetve törekedj arra, hogy minél gyorsabban válaszolj.
  4. Törekedj arra, hogy inkább csak 2-3 emberrel is, de mélyebb beszélgetésekbe bonyolódjatok, semmint hogy sok emberrel csevegj felszínesen, hiszen egy idő után „kiégsz” az ilyen levélváltásoktól.
  5. Ha már kialakulni látszik gy stabil levelezőpartneri kapcsolat, érdemes átvinni a kapcsolatot akár Skype-ra, Messengerre vagy Viberre, hiszen ezeket az alkalmazásokat nap, mint nap használjuk, szemben a nyelvtanuló oldalakkal, ahova lehet, hogy napokig elfelejtünk benézni.

 

Nincs más hátra, szemezgessetek az oldalak között, és induljatok egy jó kis nyelvgyakorlós kalandra!