Dél-Korea nem nagy ország, mindösszesen a 109. a világ országait nagyság szerint sorakoztató listán. Mérete ellenére ugyanakkor meglehetősen nagy hatást gyakorol nemzetközi szinten. Autói, a Hyundai és a Kia a világ minden táján keresettek, a fülbemászó KPop dallamok egyre népszerűbbé válnak, és tradicionális ételeik számtalan országban elérhetőek. De mennyit tudunk a koreai nyelvről? Tudod, hogy mit jelent Szöul? Ha érdekel, olvass tovább!

  1. A koreai nyelv izolált nyelv: egész sokáig tartotta magát az a teória, miszerint a koreai a finn és a török nyelvvel áll rokonságban, azonban a nyelvészek most már azon az állásponton vannak, hogy a koreai izolált nyelv, ami annyit jelent, hogy semmi jelentős kapcsolat nem látszik a koreai nyelv és más, a bolygón létező nyelvek között.
  2. Szókincsére nagy hatással van a kínai nyelv: A koreai nyelv izolált, és nyelvtana is teljesen különbözik a kínai nyelvtől. Ugyanakkor a két ország között fennálló történelmi kapcsolatból adódóan a koreai szavak csaknem 60 %-a kínai eredetű.
  3. Az ige mindig a mondat végére jön: Az angol nyelvben a mondatalkotás szabálya az alany-állítmány-többi mondatrész sorrend. Eközben a koreai nyelvben épp fordítva van, ugyanis az ige mindig az utolsó része a mondatnak.
  4. A számolásra két rendszert használnak: A koreai nyelvben más szavakat használnak a kis, és mást szavakat a nagy számokra. Az egyik számolási rendszer koreai eredetű, és az életkor és az idő kifejezésére, valamint tárgyak megszámlálására használatos. A másik rendszer kínai eredetű, és az idő kifejezésekor a percek meghatározására használják, valamint távolság, dátumok és pénz számolására. Szintén ezt a rendszert használják a 99 feletti számok kifejezésekor.
  5. Észak-, és Dél-Korea nyelve különböző: Mivel a két ország már olyan régóta különálló ország, ezért a két Koreának teljesen más a szókészlete, a kiejtése, sőt még a nyelvtani szabályai is.
  6. A koreai nyelvbe hét különböző tiszteletadási fokozat van beleépítve: Csakúgy, mint a japán nyelvben, a koreai nyelvben is számos formája van a tiszteletadás különböző fokozatainak függően attól, hogy milyen kapcsolatban vagyunk beszélgetőpartnerünkkel, mely különböző igevégződésekben és szavak használatában nyilvánul meg.
  7. Szöul koreai nyelven fővárost jelent: Dél-Korea fővárosa Szöul, a csaknem 10 milliós lelket számláló nagyváros, melynek neve koreaiul szó szerint fővárost jelent.
  8. A koreai nyelvben a 15. századig nem volt ABC: Noha a koreai nyelv több, mint 1000 éve létezik, az ABC-je, a hangul csak a 15. században jött létre. A 15. század előtt a koreai nyelv kínai karaktereket használt.
  9. A svájci harci kés korai neve egy amerikai sorozatból jön: A népszerű TV-sorozatban, a MacGyver-ben a titkos ügynök mindig magánál hordott egy svájci katonai kést. Ez a kifejezés megragadt a kínai nyelvben, így a kés neve maekgaibeo-kal lett.