A múltkori alkalommal szót ejtettünk arról, hogy miként érdemes szavakat tanulni. Sok nyelvtanulónak azonban problémát okoz, hogy visszaemlékezzen a kifejezésekre, szavakra. Például az órán hallasz valami nagyon jó kifejezést, lejegyzel egy hasznos új szót a füzetedbe, de amikor megpróbálsz visszaemlékezni rá, már sehol sincs.  Idegesítő érzés, nem?

Ezúttal ebben próbálunk segíteni.

Pontról-pontra összeszedtük azokat az ötleteket, alapelveket, melyek által sikeresebb lehet a szavak, kifejezések memorizálása.

  • IDŐINTERVALLUM => Amikor egy új szóval bővíted a szókincsed, két nap múlva térj vissza hozzá, majd újra 5 nap múlva, aztán 2, majd 4 hét múlva. Az ismétlések között növeld az eltelt időt. Ha így teszel, segítesz az agyadnak, hogy a rövid távú memóriából a hosszú távú memóriába kerüljön át.
  • ISMÉTLÉS => Szakértők szerint sokszor kell találkozni egy szóval, mielőtt bevésődik az emlékezetünkbe, szóval minél többször találkozol a szóval vagy kifejezéssel, minél többször használod őket, annál inkább a tudásod részévé válik. Azonban érdemes odafigyelni arra, hogy nem elég csupán visszalapozni a szavakhoz, csinálni is kell velük valamit! Használni kell őket, mert különben elvesznek.
  • SZEMÉLYESÍTÉS => Ha szavakat hozzákötöd a saját élményeidhez, saját életedhez, terveidhez, vágyaidhoz, sokkal tovább benne maradnak a memóriádban. Találj ki velük különféle sztorikat, használd őket arra, hogy egy saját élményedet elmeséljed.
  • MENTÁLIS ASSZOCIÁCIÓ => Minél több asszociációt hozol létre, annál könnyebb lesz visszaemlékezni a tanultakra. Próbálj vizuális mentális képekhez kapcsolni szavakat, szókapcsolatokat.
  • ÉRZELMEK => A memória és az érzelmek között nagyon szoros kapcsolat van. Ha valami boldoggá vagy szomorúvá tesz, sokkal jobban emlékszel rá. Így ha saját magadra vonatkoztatva használsz kifejezéseket, sokkal jobban megragadnak, például I am fed up with soap operas. / I am really looking forward to meeting my friends in summer.
  • DÖNTÉSEK => Minél több döntést hozol egy szóval, kifejezéssel kapcsolatban, annál jobban fogsz emlékezni rá. Keress olyan szót, ami rímel rá: dying of hunger – die younger. Használd kerek egész mondatokban az újonnan tanult szavakat, és játszd el magadban, hogy kinek és mikor mondanád ezt. Rangsorold a szavakat 1-5-ig, hogy melyik mennyire tetszik, vagy épp melyik mennyire hasznos.
  • TESZTELÉS => Olykor-olykor teszteld a memóriád! Takard le a füzeted egy lapját, és nézd meg, mire tudsz visszaemlékezni. Csinálj magadnak szókihagyós tesztet, majd nézd meg pár nap múlva, hogy eszedbe jut-e, mely szavak kerülnek a vonal helyére. Írj kérdéseket a kifejezésekkel, majd tedd fel a kérdéseket egy barátodnak. Takard le a kezeddel egy mondat első felét, emlékszel a másodikra? Fordíts le mondatokat a célnyelvből magyarra, majd pár nap múlva próbáld meg „visszafordítani”. Olvass hangosan, ismételd el magadnak szintén hangosan. Gondold végig, kinek, mikor, hol és miért mondanád azt.

Reméljük a fenti ötletekkel meg tudjuk kicsit könnyíteni a nyelvtanulás egyébként talán legnehezebb részét.

Ha azt éreznétek, hogy nagyon nehéz fába vágtátok a fejszéteket, akkor se csüggedjetek! Lebegjen előttetek a híres mondat: minden dolog nehéz, mielőtt könnyűvé válna!