Finnország

A finn gyerekek kormos, horzsolásos arccal járják az utcákat kéregetve. Kezükben seprű, kávéskanna és fűzfaágak. Finnország némely részén máglyát gyújtanak, mert úgy hiszik, hogy a lángokkal távol tudják tartani a boszorkányokat, akik seprűn repkednek Nagypéntek és Húsvéthétfő közötti időszakban.

Lengyelország

A Smingus-Dyngus egy lengyel hagyomány, mely szerint a lengyelek egymást locsolják. A fiúk mindenféle módon próbálkoznak, hogy leöntsék az embereke vízzel, akár még vízipisztollyal is. A legenda szerint, az a lány, aki elázik, egy éven belül férjhez fog menni.

Franciaország

Feltétlenül legyen nálad villa, ha a Húsvéthétfő Dél-Franciaország egyik kisvárosában ér. Minden évben a kisváros terén egy hatalmas omlettet szolgálnak fel, amely több, mint 4500 tojásból készül, és csaknem 1000 embert lát el élelemmel. A történet szerint, amikor Napóleon a seregével az ország déli érszén vonult át, megálltak egy kisvárosban rántottát enni. Napóleonnak pedig annyira ízlett, hogy elrendelte, másnapra a város összes lakója szolgáltassa be a tojásait, és abból készítsenek neki és a seregének egy óriásomlettet.

Görögország

A Nagypénteket követő szombaton Korfu szigetén minden ablakból repkednek kifelé az edények, lábasok, serpenyők, nagyot puffanva az utcán. Egyes források szerint ez a szokás a velenceiektől származik, akik Újév napján dobáltak ki minden régi dolgukat. Mások úgy hiszik, az edénydobálással a tavaszt üdvözlik azokat a terményeket szimbolizálva, amelyeket az új edényekbe gyűjtenek majd.

Norvégia

A norvégok számára a Húsvét olyannyira összefonódott a krimiolvasással, hogy a kiadók külön húsvéti thrillereket, Paaskekrimmen-t adnak ki. A hagyomány állítólag 1923-ban kezdődött, amikor egy kiadó az új könyvének megjelenését újságok címlapjain hirdette. A reklámok olyan megtévesztően hasonlítottak a hírekre, hogy az olvasókban fel sem merült, hogy ezzel csak hírverést akartak egy könyvnek.

Csehország és Szlovákia

A fenti két ország valamelyikébe utazol Húsvétkor? Ha igen, akkor légy óvatos! Egy Húsvéthétfői hagyomány szerint a férfiak fűzfavesszőből készített, színes szalagokkal díszített ostorral legyintik meg a hölgyeket. A legenda szerint a fűzfa virágzik először tavasszal, így az ágaikkal továbbítják a férfiak a fűzek vitalitását és termékenységét a hölgyek felé. Ez a játékos ütés nem okoz fájdalmat, csupán a hecc kedvéért imitálják.

Spanyolország

Nagypénteket megelőző csütörtökön Verges középkori városrészében adják elő a tradicionális halál táncát. A Passióból újrajátszva részeket mindenki csontváz jelmezben táncol. A menet ijesztő csontvázakkal ér véget, akik hamvakat cipelnek dobozokban.  A sötét tánc éjfélkor kezdődik, és hajnali 3 óráig tart.

USA

Már 130 éve rendezik meg a Fehér Ház déli kertjében a húsvéti tojásgurító verseny. A fő esemény a festett főtt tojás kanállal történő görgetése, de most már sok egyéb esemény is helyet kap, mint például tojásvadászat, kézműveskedés, sport- és zenei rendezvények.  Minden évben van az eseménynek egy témája, mint pl. a „Vigyázz, kész, rajt!, ami az egészséges életmódot hirdeti.