Bizonyára Te is feltetted már magadnak a kérdést: Hogyan tudnék jobban írni? Hogyan tudnám gazdagítani a szókincsem? Hogyan tudnám még jobban kifejezni a gondolataimat idegen nyelven? Hogyan tudnám úgy tanulni a nyelvet, hogy azt közben élvezzem is?

Nos, itt a válasz.

Ha szeretnéd idegen nyelvtudásod fejleszteni, akkor olvass annyit, amennyit csak lehet! Ha a szókincsed szeretnéd árnyaltabbá tenni, vagy még több szóval bővíteni, akkor azt tanácsoljuk, hogy olvass minél többet- novellát, regényt- az adott idegen nyelven.

Sokan abban a tévhitben vannak, hogy csak a magasabb szintű nyelvtudással rendelkezők olvashatnak könyveket idegen nyelven. Ezennel megnyugtatunk, hogy kb. 300 szó általános megértése szükséges ahhoz, hogy olvasni tudj. Már a nyelvtanulás első pár hetétől kezdve tudsz profitálni az olvasás nem kicsit kellemes tevékenységéből. Hoztunk Neked néhány tippet, hogyan kezdj neki!

  • Használd a nehézségi fokok szerint megírt könyveket (graded readers). Itt többféle mennyiségű szókincsre osztva minden nyelvtanuló megtalálja a saját tudásszintjének megfelelő könyvet.
  • Kezdj az alapokkal: olvass gyerekkönyveket! Minden gyerekeknek szánt könyv rövid bekezdéseket, rövid mondatokat, párbeszédeket tartalmaz, és ezek mind a segítségedre lesznek a nyelvtanulásod során.
  • Óvatosan válassz könyvet! Ne feledd, hogy amellett, hogy némi erőfeszítést fog igényelni Tőled az idegen nyelven történő olvasás, attól még élvezetes is lehet. Válassz az érdeklődési körödnek megfelelő könyveket!
  • Az első olvasási élményed szerezd meg novellákon keresztül, így amellett hogy egyre magabiztosabbá válsz, nem fogsz kifáradni.
  • Ne kezdj el kiszótárazni miden ismeretlen szót, hagyatkozz inkább a szövegkörnyezetre, hogy megértsd mit is jelenthet a szó.
  • Keresd meg a kulcsfontosságú kifejezéseket. Ha nem érted őket, keresd ki a jelentésüket a szótárból, és jegyezd fel magadnak.
  • Amikor az egyszerűbb történetekkel már rutint szereztél, akkor ideje továbblépni a regényekre. Válassz elsőre olyat, amit esetleg már az anyanyelveden is olvastál, de mindenképpen olyan történtet legyen, ami annyira megtetszik, hogy le se akard tenni, hanem egy ültő helyedben szeretnél végigolvasni.
  • Ha egy kicsit lustának érzed magad, de mégis szeretnél olvasni, akkor hallgass audiokönyveket. Itt nemcsak a szókincsed bővítheted, de még a kiejtéseden is csiszolhatsz.

A fentiek, illetve saját tapasztalataink alapján bizton állíthatjuk, hogy azok a nyelvtanulók, akik a nyelvtanfolyamot rengeteg otthoni olvasással töltött órákkal kombinálják, jóval gyorsabban haladnak a nyelvtudásuk fejlesztésében.

Nincs más hátra, nyelvtanfolyamra és olvasásra fel!