Amikor elkezdünk egy idegen nyelvet tanulni, óhatatlanul elkezdjük megismerni az adott ország kultúráját is, vagy éppen fordítva: annyira tetszik egy ország kultúrája, hogy a nyelvüket is szeretnénk megtanulni. Iskolánkban az egyik legnépszerűbb nyelv a svéd nyelv, így a svéd kultúra nap, min nap beszivárog hozzánk.

Most elhoztuk Neked a svéd életérzés esszenciáját. A svéd nyelvben szereplő LAGOM szó lefordíthatatlan magyar nyelvre, de körülbelüli jelentése a következő: nem túl kevés, nem túl sok – éppen elég. S hogy ez mit jelent a svédek életében? Erről szól Linnea Dunne Lagom című könyve, melyből ízelítőül elhoztunk Neked pár gondolatot!

“Lagom az, hogy praktikus autót veszünk, nem pedig a legmenőbbet. Lagom az, hogy csak az egyik falat festjük ki dizájnosra a nappalinkban, a többit pedig fehéren hagyjuk, mivel az egész szoba kidekorálása túl sok volna. Lagom az, ha élénkvörös rúzst viselünk, ám a sminkünk többi részét szolidra vesszük. Lagom az, ha veszünk egy hamburgert, de nem veszünk hozzá krumplit, mert a mértékletesség erény. Lagom az, ha pusztán a maradékokból ütünk össze egy vadonatúj vacsorafogást, mivel a pazarlás halálos vétek.”

“A fenntartható boldogság nem a végletekről szól!” “A boldogság lagom módra a megfontolt boldogság.”

A lagom életérzéshez szervesen kapcsolódik az öko-életmódra törekvés, mely magába foglalja azt, hogy vannak olyan napok, amikor szándékosan nem veszünk semmit, azt, hogy életünket a lehető legjobban megpróbáljuk műanyagtalanítani, hogy az üvegeket, palackokat visszaváltjuk, hogy saját edénnyel, dobozzal, zacskóval érkezve kimérten veszünk élelmiszereket úgy, hogy ne legyen se túl, sok se túl kevés.

A lagom nyaralás a lakókocsis nyaralás, ahol az egyszerű örömök, a természettel való kapcsolatba lépés és az egymással töltött minőségi idő a lényeg.

A lagom életmód legfontosabb kérdése: Ha tudjuk, mennyi az éppen elég, miért mennénk tovább?

A lagom életmód nem arra biztat, hogy megelégedjünk félmegoldásokkal, se nem arra, hogy félvállról vegyünk dolgokat, hanem sokkal inkább arra, hogy annyi időt szánjunk feladatokra, amennyi idő felétletlenül szükséges ahhoz, hogy jól megcsináljuk azt. Ebből következően nem fogunk feleslegesen az irodánk asztala felett görnyedni, nem hajszoljuk túl magunkat anyagi javak miatt, és nem lesz káosz az életünkben, hiszen mindenre jut idő.

Ha megfelelően végezzük el a munkánkat, jut idő kikapcsolódásra is, ami feltölt minket annyira, hogy aztán jókedvvel térjünk vissza a munkahelyünkre. A lagom kikapcsolódás arra ösztönöz, hogy azt csináljuk, ami jólesik: egyszerű örömforrások jellemzik a lagom kikapcsolódást, melyben kényelmesen érezzük magunkat, hiszen a lagom az élet apró dolgaiban rejlik. A svédek szerint az otthonlét a legjobb szórakozás, és az igazán jó barátok azok, akik ugyanolyan tökéletesen kiismerik magukat a konyhádban, mint te magad.

A lagom életmód nem csak a munkában és a szórakozásban van jelen, de a konyhában is. A lagom étkezés során a mértékletesség, a pazarlás mellőzése, az újrahasznosítás, a saját konyhakert nagy szerepet játszik.

S ha az élet szinte minden területét érinti a lagom, és Te épp egy nyelviskola hírlevelét olvasod, akkor természetesen nem maradhat ki a tanulás sem a lagom életérzésből.

A svédek komolyan veszik az “én-időt”, mely során arra figyelnek oda, hogy lemondjanak egy -egy tévéműsorról, kevesebb időt töltsenek a közösségi médiában, így találva időt maguknak arra, hogy naplót írjanak, esti iskolában valami teljesen újat tanuljanak, vagy bekapcsolódjanak egy klubba vagy egy tanulói körbe. Az ilyen tevékenységek során hihetetlen sok kreatív energia szabadul fel, mely nagyon jó hatással van a hangulatra, életkedvre.

Elég élhetőnek, csábítónak és logikusnak hangzik ez a lagom-ság, ugye?

Ha szeretnél többet megtudni a lagom életérzésről, ajánljuk figyelmedbe a magyarul megjelent Lagom című könyvet.