Egy adag tervezgetés és tanfolyamkeresés, három adag nyelvtanulós applikáció letöltés, 4 adag motiváció.

A tökéletes nyelvtanulás receptjét könnyebben meg tudod valósítani, mint gondolnád.

Igaz ugyan, hogy nem kell ahhoz tökéletes nyelvtanulónak lenned, hogy megtanulj egy nyelvet. Ha megkérdezel másokat, akik már folyékonyan beszélnek egy-egy nyelven, biztosan tudnak mesélni hibákról, amiket a tanulási folyamat során elkövettek. Lehet, hogy olyan tanulási eszközre pazaroltak időt, amely aztán nem segített, de lehet, hogy olyan bonyolult nyelvtani anyagrészek elsajátítását halasztgatták, amik pedig nagyon fontosnak bizonyultak.

Ugyanakkor minél tökéletesebb nyelvtanuló vagy, annál könnyebb megtanulni egy nyelvet.

Gyakorlatilag bárhol tudsz nyelvet tanulni: utazás közben, külföldön vagy weboldalakon keresztül. Mindegy hogy hol tanulsz, ami igazán számít, az a hozzáállásod, illetve az, hogy hogyan közelíted meg a nyelvet.

Most néhány tippel, tanáccsal segítünk Neked, hogy megtaláld a benned rejlő tökéletes nyelvtanulót!

Ha magadévá teszed az alábbi kulcsfontosságú tulajdonságokat, nagyon közel kerülhetsz a tökéletességhez, és akkor a folyékony nyelvtudás már csak egy karnyújtásnyira lesz Tőled.

Miért is célozd a tökéletességet?

Ahogy az életben is, úgy a nyelvtanulásba is szinte mindig van hova fejlődni. Ha csak a régi metódusok alapján mész előre a nyelvtanulásban, nagyon gyorsan el fogod veszíteni a motivációd. Ehelyett folyamatosan frissítgesd a nyelvtanulási eszközeid és a tanulási stílusod, hogy minél jobban megfeleljen a céljaidnak.

Hogy miért is éri meg?

Mert időt spórolsz vele. A megfelelő megközelítés jócskán le fog faragni a tanulási idődből. A hab a tortán, hogy amikor látod, hogy milyen rövid idő alatt mennyit haladtál, ez csak tovább fokozza a motivációt.

Mert segít a stressz minimalizálásában. Ha a rossz technikákat, megközelítést alkalmazod, akkor időt pazarolsz úgy, hogy még eredménye sincs – egyenes út a stresszhez és a csalódáshoz.

Tehát milyen is a tökéletes nyelvtanuló?

 1. Lelkesedik a nyelvtanulás iránt
  Teljesen mindegy milyen tananyagról is van szó, minden könnyebb, ha szereted. Persze könnyű szeretni a jó filmeket, az idegen nyelvű főzőműsorokat, de mi a helyzet a száraz nyelvtannal, vagy az unalmas, de nélkülözhetetlen szókinccsel? A természetes kíváncsiságot nem lehet becsapni, ezért próbálj meg olyan módon tanulni, amit a legjobban élvezel. Nyelvtanulási lehetőségek tömkelege várja a nyelvet tanulni szándékozókat: szoftverek, audio anyagok, vagy a hagyományos tankönyvek, függően a tanulási stílusodtól. A trükk az, hogy találd meg azt, amit élvezel. Ha élvezed a folyamatot, nagy a valószínűsége, hogy folytatni fogod, és ez még több tudáshoz vezet.
 1. Kellően motivált, ahhoz hogy tanuljon
  A megfelelő motiváció hozhatja meg az áttörést. A tökéletes nyelvtanulót több tényező is motiválja: egy külföldi út, egy szakmai továbblépési lehetőség, más kultúrák megismerése iránti vágy. Mindegy is, mi hajt, csak hajtson a nyelvtanulás felé! Ha kicsit nehezebb a nyelvtanulás, jusson eszedbe, miért indultál neki! Milyen előnyöket szerez neked a nyelvtudásod? Kivel segít neked a kommunikációban? Még mindig alacsonyan száll a motivációd? Tervezz meg egy utat a célországba! Szedd pontokba, miket látogatnál meg, mit ennél, írj listát arról, hogy mit szeretnél abban az országban!
 1. Elszánt arra, hogy nap, mint nap használja a célnyelvet
  A napi tanulás fontos, és a tökéletes nyelvtanulók tudják ezt. Ha csak pár napot hagysz is ki, akkor is elvész a két tanulás közti időben némi tudás, ezzel lényegesen lassítva a fejlődésed. A napi tanulás segít megelőzni a tudásveszteséget, ezáltal felgyorsítva a tanulási folyamatot. Változtasd az otthonod célnyelvi környezetté: otthon csak a célnyelven nézz honlapokat, csak a célnyelven olvass.
  Ha megtervezed a tanulásod, az is nagy segítség lehet: reggel zuhany közben hanganyag-hallgatás, reggeli közben célnyelvi magazin olvasgatása. Ha kifejlesztesz magadnak egy ilyen menetrendet, akkor a célnyelv annyira a napod részévé válik, hogy nem fogod kihagyni egyetlen elemét sem, ez pedig egyenes út a tökéletes nyelvtanuló státuszhoz.
 1. Vadászik a változatos célnyelvi környezetre
  A tökéletes nyelvtanulók sokféle médiumot használnak a tanulási folyamat során. Hogy miért is? Mert mindegyik másféle nyelvet használ: a könyvek a formálisabb nyelv elsajátítására adnak lehetőséget, míg a blogok jóval informálisabbak. A filmek és a TV show a hallás után értést fejlesztik, miközben akár a regionális kiejtési különbségekkel is megismerkedhetsz.  Szerencsére ez egy könnyen teljesíthető feltétel: fogyassz minél több média-terméket a célnyelveden: ásd bele magad könyvekbe, merülj el filmekben, lapozgass magazinokat.
 1. Aktívan részt vesz a tanulásban
  A tökéletes nyelvtanuló nem csak megjelenik a nyelvórán, hanem aktívan részt is vesz. Ez abszolút sok extra munkát igényel, de megéri a fáradozás. Ismerd fel a gyengeségeid, azokat a területeket, amelyeken kevesebb magabiztossággal mozogsz, és dolgozz azokon.
 1. Tudatában van annak, hogy előfordulhat visszaesés
  A nyelvtanulás rögös út. Sok akadály lesz előtted. A tökéletes nyelvtanuló azonban nem ijed meg a visszaeséstől. Tudd, hogy kemény munkával bármilyen akadály legyőzhető. Légy elrettenthetetlen! A nyelvtanulás során a teljes folyékonyság szinte lehetetlennek tűnik. Az anyanyelvűek gyorsabban beszélnek, mint amiről te valaha is álmodnál. A trükkös nyelvtani szabályokat szinte lehetetlen konzisztensen használni. Szerencsére minél többet tanulsz, annál könnyebb lesz minden. Tartsd észben, hogy a nyelvtanulás nem rövidtávú sprintelés, hanem egy komplett maratón, csak maradj a helyes úton!
 1. Nem fél segítséget kérni
  A tökéletes nyelvtanuló nem fél segítségért folyamodni. Nem fél kérdezni akár a tanártól, akár a tanulótársairól! Tudja, hogy nem szégyen visszakérdezni, ha nem ért valamit, hogy addig kérdez, amíg meg nem ért egy fontos nyelvtani szabályt.

 

Előfordul, hogy a fent felsoroltak természeténél fogva megtalálhatóak egy-egy emberben, de ha valami hiányzik is most belőled, a jó hír az, hogy tudatos hozzáállással tudod fejleszteni.