A kutatók évek  óta hangoztatják a kétnyelvűség agyra gyakorolt pozitív hatásait. Ezek közül a legismertebbek az időskori demencia késleltetése illetve a kognitív funkciók (figyelem, memória, stb.) javulása. A Roberto Filippi által vezetett kutatócsoport új áttörést ért el ezen a téren.

Az angliai Ruskin egyetemen folytatott kutatás felfedte, hogy akik egynél több nyelvet használnak aktívan, sokkal könnyebben tudnak a feladataikra koncentrálni zavaró tényezők jelenlétében, mint az „egynyelvűek”. Ennek oka feltételezhetően az, hogy aki több nyelvet is ismer, minden fogalomra több címkét, nevet tud, és minden gondolatot többféleképpen tud kifejezni. Mivel azonban egyszerre csak egy nyelven beszél, a másikat átmenetileg el kell nyomnia, hogy helyesen tudja kifejezni önmagát.

Az éppen nem szükséges nyelv figyelmen kívül hagyásának képessége az, ami a mindennapi életben is segít kizárni a zavaró tényezőket, és ezáltal hatékonyabbá teszi a feladatok elvégzését. Ehhez, illetve a mentális „fittség” megőrzéséhez azonban kevés a passzív nyelvtudás: a New Yorkban élő puerto ricoiak, akiknek folyton váltogatniuk kell a spanyol és az angol nyelv között, jóval nagyobb előnyöket élveznek, mint azok, akik csak szűken behatárolt élethelyzetekben használnak más nyelveket.

A témában további kutatások szükségesek, azonban egyre biztosabbnak tűnik: nem önmagában a nyelvtudás, hanem a nyelvhasználat az, ami segít megőrizni mentális egészségünket, agyunk fiatalos állapotát.

Sosem késő elkezdeni: jelentkezz most nyelvtanfolyamunkra, válogass több, mint 20 nyelv közül, és élvezd ki a nyelvtanulás minden előnyét!
https://www.soternyelviskola.hu/

 (Forrás: Economist)