Annak ellenére, hogy Svédország Európa ötödik legnagyobb országa, mégsem túl nagy a népsűrűség. Egész pontosan kevesebb, mint tíz millió ember él ott. Mégis a kevés lélekszám ellenére nagy hatással van a világ többi részére kezdve az ABBA fülbemászó dallamaitól, a legnagyobb bútorkereskedelmen át egészen a húsgolyók feltalálásáig. De a Dancing Queen-en és az IKEA-n túl mit tudsz Svédországról és magáról a svéd nyelvről? Tudtad, hogy nincs arra szavuk, hogy „légy szíves”? Vagy hogy egészen hét évvel ezelőttig nem a svéd volt az ország hivatalos nyelve?

Most hoztunk Neked pár érdekességet, hogy Neked is meghozzuk a kedved a svéd nyelv elsajátításához!

  1. Ha beszélsz svédül, megérted a dánokat és a norvégokat is.

A három ország nemcsak, hogy földrajzilag közel van egymáshoz, de a nyelvük is nagyo9n hasonló, így ha megtanulsz svédül, gyakorlatilag 3 nyelvet kapsz egy áráért.

  1. Svédország, azaz Sverige azt jelenti „a mi királyságunk”.

Svédország a svea népcsoportról kapta a nevét, akik csaknem 2000 évvel ezelőtt éltek ott. Az ő nyelvükön a svear azt jelentette, hogy „mi”, a rike pedig azt, hogy királyság. Ezért Svédország svédül, azaz Sverige azt jelenti, hogy a mi királyságunk.

  1. A névelők a főnév után jönnek.

A svéd nyelvben a határozott névelő nem a főnév elé, hanem a főnév mögé kerül, így lesz például egy kutya – en hund, a kutya – hunden.

  1. Két szavuk van a nagyszülőkre.

A svéd nyelv megkülönbözteti az apai, illetve az anyai részről származó nagypapát és nagymamát. Így lesz az anyai részről származó nagymama mormor, az anyai részről származó nagypapa morfar, az apai részről származó nagypapa farfar, az apai részről származó nagymama pedig farmor. Logikus és hasznos, ugye?

  1. Nincs szavuk arra, hogy „légy szíves”.

Tehát ha udvarias szeretnél lenni, más módját kell választanod. Hogyan is tedd? Elég, ha a tack, azaz köszönöm szócskát használod kedves hangnemben.

  1. 2009-ben lett a svéd az ország hivatalos nyelve.

2009-ben lett az ország hivatalos nyelve a svéd, addig egy nyelvet sem tartottak hivatalos nyelvnek. A svéd mellett még több más nyelvet is hivatalosnak minősítettek többek között a finnt is.

  1. Finnország egyik hivatalos nyelve a svéd.

Furcsamód a svéd nyelv előbb lett hivatalos nyelv Finnországban, mint Svédországban. Noha Finnország lakosságának kevesebb, mint 10 %-a beszéli a svéd nyelvet, a kormány mégis úgy döntött, hogy a svéd lesz a finn mellett a másik hivatalos nyelv.

  1. A legtöbb svéd szó s betűvel kezdődik.

Több svéd szó kezdődik „s” betűvel, mint bármely más betűvel. Ugyanúgy mint az angol nyelvben, svédben is kevés szó kezdődik „q” vagy „z” betűvel. Ez roppant hasznos információ azoknak, akik svéd barátaikkal Scrabbel-özni szeretnének.

  1. A modern svéd nyelv csupán 500 éve létezik.

1525 előtt a svéd nyelvre a dán nyelv volt nagyon nagy hatással, de az I. Gusztáv által vezetett felkelés után minden tőlük telhetőt megtettek a svédek, hogy saját nyelvüket megkülönböztessék a dántól. Itt született meg a modern svéd nyelv.

A svéd nyelvtanulás többről szól, mint hogy meg tudd különböztetni apai vagy anyai ágról származó nagyszüleidet. A svéd egy érdekes és szép nyelv. Ha megtanulsz svédül nemcsak, hogy megérted az IKEA címkéket, neveket, de több millió svéd anyanyelvű embert is le fogsz nyűgözni. Ami pedig a legjobb az egészben: a svéd nyelv után a dán vagy a norvég nyelv már gyerekjáték lesz.