Lassan, vagyis inkább...

Lassan, vagyis inkább hamarosan konszenzus születik arról, hogy annak, aki érvényesülni szeretne beszélnie kell angolul. Ez mostanában már alapkövetelmény a nemcsak a munka, de az oktatás, és sok esetben a baráti kapcsolatok világában is. Az angol nyelv történeti folyamat, fejlődés révén kiválasztódott, mint a világ közös nyelve. Az angol az, amit mindenki megtanul, hogy érthesse és megtapasztalhassa, ami a szűkebb hazáján kívül történik. Miért fontos ez? Ajtók nyílnak meg, ahol saját vagy sokkal inkább saját ízlésünkre, világképünkre hagyatkozhatunk, nem kell erős szűrőn keresztül információhoz jutnunk. Az angol nyelven kereszül az emberek tudnak találkozni egymással anyanyelvüktől, nemzetiségüktől és kulturális hátterüktől függetlenül. Ez már már evidens.

Emellett azonban a második és a harmadik idegen nyelv elsajátítására is érdemes energiát szánni. Rengeteg, több milliárd ember él a Földön, akik nem beszélnek angolul. Olyan országok, mint Kína vagy Japán egyre inkább előtérbe kerülnek a tudomány, a technológia, az oktatás, és a gazdaság területén és nem vitathatjuk el igényüket, hogy szeretnék saját nyelvüket is érvényesíteni. A második nyelv elsajátítása mellett szoló érveknek lehetnek személyes érdeklődésből fakadó okai, gazdasági okai, karrier okai, látókörszélesítési okai. Az azonban biztos, hogy egy-egy népet, nyelvi közösséget – nem feltétlenül az embert –  a nyelven kereszül lehet igazán megérteni, felfedezni és hozzá közel kerülni. Lássunk 10 érvet amellett, hogy miért tanuljunk meg az angolon kívül további nyelveket is.

1. A világ 92 százaléka nem beszél angolul és például kb. 873 millió ember anyanyelve a kínai, szemben a kb. 340 millió angol anyanyelvűvel.

2. A nyelvi készségek összekötő autóútként vezetnek a különböző üzleti lehetőségek felé és sikereket biztosíthatnak nemzetközi tárgyalásokon.

3. A nyelvtanulás fejleszti szellemi képességeinket és folyamatos gondolkodásra ösztönöz.

4. Elérhetővé és befogadhatóvá válik a nemzetközi és helyi média, filmek, írások, melyek segítenek látókör tágításában, és a különöböző vélemények megértésében.

5. Érthetővé és átérezhetővé válnak a kultúrák jellegzetességei, kitisztul a népek karaktere, gondolkodásmódja, az őket befolyásoló mechanizmusok.

6. Nézhetsz filmet borzasztó magyar szinkron és zavaró feliratozás nélkül is.

7. Olvaszhat irodalmat eredeti nyelven, ami további örömforrás lehet. Ki tudja, talán egy eddig ismeretlen külföldi író válik a kedvenceddé! Kapuk és világok nyílnak meg!

8. A helyiek szívesen elegyednek veled szóba, mert nem kell félniük az idegen nyelvtől és számos hasznos információt tudhatsz meg tőlük a régió, ország, város rejtett lokális helyeiről. Legyen az étterem, borászat, piac vagy a legjobb mosoda.

9. Szabadságot nyersz és fejlődik az alkalmazkodási és elfogadási készséged is. Ezen kívül pedig értéket teremtesz. Ezek olyan készségek, amik minden kihívásnál jól jöhetnek.

10. Végül, de nem utolsó sorban a randilehetőségek tárháza igencsak kibővül, mely alkalmakkal helyi huncut vagy komolyságokat suttoghat újsonsült kedvesed fülébe!

Forrás: nyelvtanulasesutazas.wordpress.com