Svéd nyelvi gyakorló – 2017.08.05.

 

Grundnivå

 

I dag ska ni hitta rätt ord som fattas i meningar.

 

  1. Eva ringer till dig. Du får _____ från Eva.
  2. a) ett tal
  3. b) ett kall
  4. c) ett samtal
  5. d) ett prat

 

  1. Per gillar glass. Han _____glass.
  2. a) tänker att
  3. b) tycker
  4. c) tänker
  5. d) tycker om

 

  1. Var är min väska? Jag kan inte _____ den.

A hitta

B få

C leta

D finns

 

  1. I affären behöver jag _____ .
  2. a) ett troll
  3. b) en kundvagn
  4. c) en gaffel
  5. d) en rulle

 

  1. Jag går hem från affären. Jag bär alla saker i ___ .
  2. a) en kasse
  3. b) en lägg
  4. c) en resväska
  5. d) en soppa

 

  1. Jag har köpt _____ köttfärs.
  2. a) lite
  3. b) liter
  4. c) leta
  5. d) liten

 

  1. Nils behöver pengar. Han måste _____ pengar.
  2. a) köpa
  3. b) tjäna
  4. c) handla
  5. d) känna

 

  1. Den _____ månaden på året är januari.
  2. a) förstå
  3. b) färska
  4. c) femte
  5. d) första

 

  1. Hur _____ måste vi vänta?
  2. a) långt
  3. b) lågt
  4. c) länge
  5. d) många

 

  1. Hon spelar musik _____ varje dag.
  2. a) nästa
  3. b) bara
  4. c) nära
  5. d) nästan

 

 

Mellannivå

 

I dag ska ni hitta rätt ord som fattas i meningar.

 

  1. Jag har inte tid att gå på bio. Jag _____ inte.
  2. a) slipper
  3. b) orkar
  4. c) brukar
  5. d) hinner

 

  1. Ibland är det svårt att _____ rätt ord.
  2. a) vela
  3. b) välja
  4. c) jaga
  5. d) villa

 

  1. Jag dricker hellre te än kaffe. Jag _____ te.
  2. a) föredrar
  3. b) består av
  4. c) föräldrar
  5. d) beror på

 

  1. Columbus _____ Amerika.
  2. a) inträffade
  3. b) använde
  4. c) upptog
  5. d) upptäckte

 

  1. Filmen var tråkig. Den var _____ .
  2. a) inte rolig
  3. b) orolig
  4. c) missnöjd
  5. d) otrolig

 

  1. Hon ger inte upp. Hon är _____ .
  2. a) envis
  3. b) klok
  4. c) enastående
  5. d) sträng

 

  1. Jag tror att det blir kallt i morgon. Det blir _____ kallt i morgon.
  2. a) egentligen
  3. b) verkligen
  4. c) ju
  5. d) antagligen

 

  1. För att ta ut pengar på banken behöver jag _____ .
  2. a) ett tillstånd
  3. b) en permission
  4. c) en legitimation
  5. d) ett personbevis

 

  1. Vi vet inte orsaken. Vad är _____ till det?
  2. a) skjulet
  3. b) avdelningen
  4. c) anledningen
  5. d) förordet

 

  1. Det var inte planerat. Det hände _____ .
  2. a) villkorligt
  3. b) av en slump
  4. c) på en höft
  5. d) av ett tillfälle

 

Facit

 

Grundnivå:

1-c, 2-d, 3-a, 4-b, 5-a, 6-a, 7-b, 8-d, 9-c, 10-d

 

Mellannivå:

1-d, 2-b, 3-a, 4-d, 5-a, 6-a, 7-d, 8-c, 9-c, 10-b