Svéd nyelvi gyakorló – 2017.08.04.

 

Grundnivå

 

I dag ska ni hitta rätt ord som fattas i meningar.

 

  1. Jag måste stiga upp tidigt. Kan du _____ mig?
  2. a) väcka
  3. b) vakna
  4. c) vinka
  5. d) vakta

 

  1. Vi kan inte sluta nu. Vi måste _____ .
  2. a) fortfarande
  3. b) fortsätta
  4. c) försvinna
  5. d) förändra

 

  1. Vad handlar boken _________________?
  2. a) om
  3. b) mot
  4. c) på
  5. d) av

 

  1. Han blev arg när han _________________ bussen.
  2. a) missar
  3. b) missade
  4. c) misstänkte
  5. d) misshandlade

 

  1. Du sjunger bättre __________________ Pavarotti, tycker jag.
  2. a) som
  3. b) till
  4. c) för
  5. d) än

 

  1. Ursäkta, känner ni _________________ var apoteket ligger?
  2. a) till
  3. b) av
  4. c) för
  5. d) på

 

  1. Pojken blev så ledsen att han började ___________________.
  2. a) skratta
  3. b) gråta
  4. c) gräla
  5. d) skryta

 

  1. Richard och ____________ fru har varit gifta i 15 år.
  2. a) hennes
  3. b) sin
  4. c) hans
  5. d) deras

 

  1. – _____________ jacka är det? – Susannas, hon måste ha glömt den.
  2. a) vilken
  3. b) vem
  4. c) vad
  5. d) vems

 

  1. Hon är inte lika trevlig _____________ sin syster.
  2. a) som
  3. b) än
  4. c) av
  5. d) samt

 

 

Mellannivå

 

I dag ska ni hitta rätt ord som fattas i meningar.

 

  1. Vi har samma åsikt. Vi är _____ .
  2. a) överflödiga
  3. b) enastående
  4. c) överväldigade
  5. d) eniga

 

  1. Det gav mig lust att kämpa och lyckas. Det var _____ för mig.
  2. a) en utmaning
  3. b) en uppmaning
  4. c) ett uppslag
  5. d) ett utbud

 

  1. Susanna kan ________________ tyska och franska.
  2. a) antingen
  3. b) både
  4. c) båda
  5. d) varken

 

  1. Jag ser __________________ film på bio än på video.
  2. a) gärna
  3. b) heller
  4. c) håller
  5. d) hellre

 

  1. Han talar aldrig sanning, han är en riktig __________________.
  2. a) lögnhals
  3. b) lögnhuvud
  4. c) ljugare
  5. d) uteliggare

 

  1. Maria är hemskt rädd ___________________ ormar.
  2. a) om
  3. b) av
  4. c) till
  5. d) för

 

  1. Hon var gift i trettio år, men blev _____________________ i somras.
  2. a) änka
  3. b) änkling
  4. c) vigd
  5. d) mormor

 

  1. Du ser trött ut. Och du ___________________ ledsen också.
  2. a) varken
  3. b) värker
  4. c) verkar
  5. d) ser

 

  1. Se upp för dörrarna! Dörrarna _______________________.
  2. a) stängs
  3. b) stänger
  4. c) stöts
  5. d) slits

 

  1. Jag har ont i ________________________.
  2. a) magen
  3. b) melonen
  4. c) maten
  5. d) malen

 

Facit

 

Grundnivå:

1-a, 2-b, 3-a, 4-b, 5-d, 6-a, 7-b, 8-c, 9-d, 10-a

 

Mellannivå:

1-d, 2-a, 3-b, 4-d, 5-a, 6-d, 7-a, 8-c, 9-a, 10-a